Wat is Bowen therapie

De Bowen techniek komt van oorsprong uit Australië en is ontwikkeld door Thomas Bowen. Zijn manier van werken was in die tijd revolutionair. Geen harde massages, geen manipulaties maar subtiele bewegingen op het lichaam.

praktijk bellina wille rugpijnDe techniek bestaat uit een korte beweging met duimen en vingers over spieren en bindweefsel op specifieke plaatsen van het lichaam. De beweging wordt rustig en met lichte druk uitgevoerd. Er kan een tinteling of warmte gevoeld worden. Tijdens de behandeling zijn er korte pauzes waarin de hersenen de gegeven informatie verwerken . De “move” maakt de Bowen techniek uniek.

Subtiele aanrakingsmethode

Bowen is geen massage, maar een subtiele aanrakingsmethode die er naar streeft om pijn te verminderen en herstel te bevorderen bij acute en/of chronische klachten. De lichte aanraking helpt om lichamelijke en geestelijke spanning te verminderen. De techniek kan ingezet worden om blessures te helpen voorkomen, geeft vaak hernieuwde energie en werkt ontspannend. Vrouwen met overgangsklachten kunnen veel baat hebben bij een enkele behandeling zonder gebruik van supplementen.

De Bowentechniek richt zich op het activeren van lichaamseigen herstelmechanismen zoals:

HET AUTONOME ZENUWSTELSEL

Het autonome deel controleert de onwillekeurige reacties op impulsen van buiten en van binnen het lichaam. Het reguleert bijvoorbeeld de hartslag en de hart frequentie, de spijsvertering, de ademhaling, de zweetsecretie enzovoort. Deze ‘onderhouds’ activiteiten worden primair gedaan, zonder bewuste controle of sensatie. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen, het sympathische -en het parasympathische deel. Deze twee delen hebben een tegenovergestelde functie.

Het sympathische deel wordt geactiveerd zo gauw er situaties zijn die een snelle respons nodig hebben. Het maakt het lichaam klaar voor actie en situaties waarbij angst, boosheid of enthousiasme op de voorgrond staan. Het is het systeem dat ons beschermt en wordt gekarakteriseerd door gespannen spieren, hoge bloeddruk en secretie van adrenaline. Als dit wordt vertaald naar onze moderne samenleving, dan hebben we het over de stressreactie op de mentale en psychosociale overstimulatie in ons leven.

HET SYMPATISCHE ZENUWSTELSEL

Het sympatische deel wordt geactiveerd zo gauw er situaties zijn die een snelle respons nodig hebben. Het maakt het lichaam klaar voor actie en situaties waarbij angst, boosheid of enthousiasme op de voorgrond staan. Het is het systeem dat ons beschermt en wordt gekarakteriseerd door gespannen spieren, hoge bloeddruk en secretie van adrenaline. Als dit wordt vertaald naar onze moderne samenleving, dan hebben we het over de stressreactie op de mentale en psychosociale overstimulatie in ons leven.

HET PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Het parasympatische deel doet het tegenovergestelde en brengt ons in een situatie van rust en herstel. Het wordt geactiveerd door situaties die niet direct een onmiddellijke respons vereisen.Voor veel mensen is deze balans verstoord in het voordeel van het sympatische deel. Er is dus een overactiviteit van dit deel van het autonome zenuwstelsel. Het komt vaak voor dat deze mensen slecht slapen. En slaap is wanneer het lichaam zich ontspant en herstelt.

De grote hoeveelheden cafeïne en suiker die men tot zich neemt om de dag door te komen zorgen voor nog grotere disbalans en geven stress op het zenuwstelsel en de bijnieren die continu hormonen moeten produceren om te proberen het lichaam in balans te houden. Uiteindelijk kunnen de bijnieren en het autonome zenuwstelsel het niet meer bijhouden en ontstaat er een disbalans en mogelijk symptomen van ziekte, zowel fysiek als mentaal. Een bewuste cafeïne en suiker consumptie, een goede nachtrust en het drinken van voldoende water zorgen voor een betere balans in het lichaam. De Bowen techniek helpt uw lichaam zuiveren door het afvoersysteem van diverse stoffen te stimuleren. Bowen is geen massage, maar een subtiele aanrakingsmethode die pijn vermindert en herstel bevordert bij acute en/of chronische klachten.De lichte aanraking helpt om lichamelijke en geestelijke spanning te verminderen

Wilt u meer lezen over de Bowen behandelwijze? Kijk dan op:
www.debowenschool.nl

Bowen & Emmett behandelingen in België:
www.bnatural.be

Wilt u meer over de Bowen Therapie weten of een afspraak maken? Neem dan contact met mij op